Τυρός

Λίγο πριν φτάσετε στον Τυρό, μετά το Ζαρίτσι θα συναντήσετε τη παραλία Τηγάνι.

Ο μικρός όρμος βρίσκεται στην άκρη μιας καταπράσινης πλαγιάς που καταλήγει στην στρωμένη από άσπρα βότσαλα παραλία. Όμορφα πεύκα μπλέκονται με αιωνόβιες ελιές και προσδίδουν ιδιαίτερη ομορφιά στον τόπο. Σε αυτή την παραλία βρίσκεται η «σπηλιά των ερωτευμένων» η πρόσβαση στην οποία γίνεται με μικρά βαρκάκια.
Συνεχίζοντας προς το Λεωνίδιο θα βρεθείτε στην παραλία Τυρού,μια από τις ομορφότερες παραλίες της Πελοποννήσου.
Ο Τυρός πήρε το όνομά του από τον Απόλλωνα Τυρίτα, ο ναός του οποίου βρισκεται πάνω στο λόφο, στον οικισμό του Άνω Τυρού, από τον οποίο μπορείτε να αγναντέψετε το Μυρτώο Πέλαγος, τις Σπέτσες και τις Αργολικές ακτές.Πάνω στα ερειπια του ναού του Απόλλωνα έχει χτιστεί το εξωκκλήσι Προφήτη Ηλία. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε ακόμα, το Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, που αποτελεί το μετόχι της Μονής του Αγίου Νικολάου Καρυάς.
Η παραλία βρίσκεστε στην πλαγιά του Πάρνωνα σʼ ένα καταπράσινο και ταυτόχρονα επιβλητικό τοπίο. Το καλοκαίρι οι πολιτιστικοί σύλλογοι του Τυρού (Άνω Τυρού, Κάτω Τυρού και της Παραλίας Τυρού) σε συνεργασία με το Δήμο διοργανώνουν πολιτιστικές εκδηλώσεις με αποκορύφωμα τα «Απολλώνεια» το μήνα Αύγουστο. Στα Εσόδεια της Θεοτόκου στις 6 Αυγούστου γίνεται μεγάλη εμποροπανήγυρις στο χωριό Παραλία Τυρού δίπλα από την μητρόπολη, τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος. Στον Τυρό θα βρείτε πλήθος καταλυμάτων και ψαροταβέρνων ενώ στην κορυφή του υψώματος Κάστρο στην άκρη της παραλίας, βρίσκονται υπολείμματα αρχαίου οικισμού και κυκλώπειων τειχών. Κάτω ακριβώς από το λόφο είναι η πανέμορφη παραλία της Λυγαριάς, στην οποία οδηγεί μόνον μονοπάτι, ενώ στην πλαγιά του δεσπόζουν τρεις συντηρημένοι μύλοι.
Στην πλαγιά του βουνού και λίγο πιο πάνω από την παραλία είναι το γραφικό μικρό χωριό Σαπουνακαίϊκα. Τις πρωινές ώρες η επιστροφή των ψαροκάικων στο μικρό λιμανάκι των Σαπουνακαίικων προσφέρει μοναδικό θέαμα αφού η θάλασσα είναι πεντακάθαρη και οι βάρκες δίνουν την εντύπωση ότι αιωρούνται πάνω από το λιμάνι.
Μετά τον Τυρό και συνεχίζοντας νότια θα περάσετε από τα Πέρα Μέλανα, ένα ημιορεινό χωριό χτισμένο στην πλαγιά του Πάρνωνα. Εδώ οι περισσότεροι κάτοικοι μιλούν Τσακώνικα! Τσακώνικη είναι και η αρχιτεκτονική των χτισμάτων που όλα βλέπουν προς τη θάλασσα και προς τη μαγευτική παραλία του Κίσακα.
Η παραλία Λιβάδι βρίσκεται στο νοτιότερο μέρος του Δήμου Τυρού και απλώνεται μπροστά από τον μικρό ομώνυμο ψαράδικο οικισμό. Τα νερά της είναι πεντακάθαρα ενώ πιο πάνω στις πλαγιές των βουνών διακρίνονται τα χωριά Μέλανα και Πραματευτή.

Τυρός 33χλμ 35 λεπτά

Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

Categories