Λεωνίδιο

Το Λεωνίδιο μία από τις πιο παλιές ναυτικές πολιτείες της Ελλάδας και πρωτεύουσα της Τσακωνιάς, που πήρε το όνομά της από τον Άγιο Λεωνiδη. Στην είσοδο της πόλης δεσπόζουν πάνω στο βράχο 3 παλιοί μύλοι.

 

Το Λεωνίδιο και η περιοχή του χαρακτηρίζονται από γραφική τσακώνικη αρχιτεκτονική, μοναδική στην Αρκαδία. Η αγορά στο κέντρο, τα περίφημα αρχοντικά με τις χαρακτηριστικές αυλόπορτες, ο Πύργος Τρικαλιωτη, χτισμένος το 1808, ο Πύργος του Πολύτιμου (1816) και εκείνος του Νούφρη, θα σας ταξιδέψουν πίσω στο χρόνο, εκεί κοντά στις αρχές του 19ου αι..Αν βρεθείτε στο Λεωνίδιο την τελευταία Κυριακή του Αυγούστου, θα εχετε τη χαρά να συμμετάσχετε στη γιορτή του Δήμου για την περίφημη Τσακώνικη Μελιντζάνα, που είναι Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης.

Το Λεωνίδιο προσφέρεται ως αφετηρία για ενδιαφέρουσες εξορμήσεις στην γύρω περιοχή. Κοντά στο Λεωνίδιο είναι τα Πούλιθρα, γραφικό παραθεριστικό χωριό με ωραία παραλία. Μην παραλειψετε να επισκεφθείτε τα ιστορικά μοναστήρια της Έλωνας (10 χιλ.) και της Σίντσας που βρίσκονται σε απόσταση περίπου 8 χλμ. νοτιότερα.

Σε μικρή απόσταση (4 χιλ.) από το Λεωνίδιο βρίσκεται η Πλάκα, το λιμάνι του Λεωνιδίου, παραθαλάσσιος οικισμός με γραφικό λιμανάκι και όμορφη αμμουδιά. Στην ίδια θέση ήταν και το αρχαίο λιμάνι του Λεωνιδίου.

Από την αριστερή πλευρά της Πλάκας ξεκινά ωραία παραλία που εκτείνεται σε μήκος 4 χιλ. μέχρι τον οικισμό Λάκκο. Στο δρόμο από το Λεωνίδιο για την Πλάκα βρίσκονται τα ερείπια της σημαντικότερης αρχαίας πόλης της Κυνουρίας, των Βρασιών.

Μόλις 5 χλμ πριν το Λεωνίδιο θα συναντήσετε τον ειδυλλιακό όρμο της Σαμπατικής στη νότια πλευρά μικρής χερσονήσου με τα πεντακάθαρα νερά και το πανέμορφο φυσικό περιβάλλον. Στην παραλία αυτού του γραφικού ψαροχωριού με το μικρό λιμανάκι και τον παραδοσιακό φάρο, βρίσκεται το εκκλησάκι της Παναγίας. Στον όρμο δένουν πολλές ψαρόβαρκες και το άπλωμα των διχτύων από τους ψαράδες κατά μήκος της παραλίας αποτελεί μοναδικό θέαμα. Στο χωριό θα βρείτε μικρές παραδοσιακές ψαροταβέρνες με ποικιλίες από φρέσκα ψάρια και θαλασσινά. Απέναντι βρίσκεται η μικρότερη παραλία του Θεόπεφτου.


Χάρτης Λεωνιδίου απόσταση 50χλμ (51λεπτά)

Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

Categories