Στεμνίτσα

Η Στεμνίτσα βρίσκεται 45 χιλ. δυτικά της Τρίπολης, είναι ένα πανέμορφο ορεινό χωριό, χτισμένο αμφιθεατρικά στις πλαγιές του Μαινάλου σε υψόμετρο 1100μ. Η παραδοσιακή  αρχιτεκτονική, τα αρχοντικά, οι ωραίες βυζαντινές εκκλησίες, τα γραφικά δρομάκια, τα πέτρινα κεφαλόβρυσα και η μαγευτική θέα των κορυφών που περιβάλλουν το χωριό γοητεύουν τον επισκέπτη.

Η Στεμνίτσα  εντυπωσιάζει ακόμα για τις πολλές παλιές και σημαντικότατες μεταβυζαντινές εκκλησίες της που λειτουργούν μέχρι σήμερα. Γραφικό καλντερίμι οδηγεί από την κεντρική πλατεία στο ψηλότερο σημείο του χωριού όπου παλιά δέσποζε εντυπωσιακό κάστρο. Από εκεί η θέα προς το χωριό και στο φαράγγι του Λούσιου είναι μοναδική.

Στο χωριό υπάρχει ένα αξιόλογο λαογραφικό  μουσείο το οποίο αξίζει της προσοχής των επισκεπτών όχι μόνο για τη συλλογή του και τις αναπαραστάσεις εργαστηρίων παραδοσιακών πεαγγελμάτων αλλά και γιατί στεγάζεται στο αρχοντικό Χατζή, που είναι υπόδειγμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.

Την βυζαντινή περίοδο στη Στεμνίτσα άνθισε η βιοτεχνία κατασκευής καμπάνας, στη δε κεντρική πλατεία δεσπόζει το εξαιρετικό καμπαναριό του Αγίου Γεωργίου, υπόδειγμα αυτής της τέχνης.

Ακόμα, η Στεμνίτσα υπήρξε κέντρο χρυσοχοΐας και αργυροτεχνίας. Η τέχνη δε της αρχυροχρυσοχοΐας διδάσκεται ακόμα και σήμερα στην ομώνυμη Μέση Τεχνική Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας (διετούς φοίτησης) η οποία στεγάζεται σε ένα όμορφο πετρόκτιστο  κτίριο.

Τι να πάρετε

Στη Στεμνίτσα θα βρείτε παλιά και καινούρια αντικείμενα και κοσμήματα φτιαγμένα από χρυσό και ασήμι σε αρκετά προσιτές τιμές, φτιαγμένα από ντόπιους τεχνήτες.

Εκτός από την αργυροχρυσοχοΐα, η Στεμνίτσα φημίζεται και για τα τοπικά γλυκά (μπουρέκια, δίπλες κλπ) και ζυμαρικά, το οποία ο επισκέπτης μπορεί να βρει κεντρικά καταστήματα.

Κοντινές διαδρομές

Ξεκινώντας από τη Στεμνίτσα αξίζει να περιηγηθείτε στο φαράγγι του Λούσιου και να επισκεφθείτε το βυζαντινό μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου, χτισμένο πάνω σε βράχο με αξιόλογες εικόνες του 14ουκαι 16ου αιώνα και σημαντική βιβλιοθήκη.


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

Categories