Βαλτεσινίκο

Στην ορεινή Αρκαδία, χτισμένο αμφιθεατρικά μέσα στην πυκνή βλάστηση του Μαινάλου, σε υψόμετρο 1150 μ. και σε απόσταση 60 χλμ, βρίσκεται το πανέμορφο Βαλτεσινίκο. Το Βαλτεσινίκο αποτέλεσε κεφαλοχώρι  της Γορτυνίας και κάποτε λειτουργούσαν εκεί ειρηνοδικείο, αγρονομείο, συμβολαιογραφείο, γυμνάσιο, δημοτικό και ξυλογλυπτική σχολή!

Εικάζεται ότι το όνομα Βαλτεσινίκο δηλώνει συνοικισμό σε τόπο με πολλά νερά και πράγματι κοντά στο χωριό ρέουν άφθονα νερά που σε συνδυασμό με τα απέραντα δάση από έλατα και καρυδιές που περιβάλλουν το χωριό δημιουργούν μια μαγευτική ατμόσφαιρα για τους 200 κατοίκους και τους επισκέπτες που φθάνουν στην περιοχή.

Τι να δείτε

Το Βαλτεσινίκο είναι υπέροχο για βόλτες στα στενά δρομάκια, μικρές αναβάσεις και περιπάτους στα δάση που το περιβάλλουν. Αποτελείται από πέτρινα διώροφα, τριώροφα και σε αρκετές περιπτώσεις, πολυώροφα σπίτια, χτισμένα από πέτρα, καθένα από τα οποία αποτελεί ένα μικρό κόσμημα.

Πριν φτάσετε στο χωριό αριστερά δεσπόζει το παλιό σανατόριο «Μάνα του Στρατιώτου». Το είχε ιδρύσει η αδελφή του Παύλου Μελά, Μαρία Παπαδοπούλου, για την περίθαλψη των στρατιωτών που συμμετείχαν στους Βαλκανικούς Πολέμους.

Πολύ κοντά στο χωριό βρίσκονται τα μοναστήρια της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και του Αγίου Νικολάου. Η Ι.Μ. της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, χτισμένο στα 1600 μ.Χ., βρίσκεται περίπου ένα χιλιόμετρo βορειοδυτικά του χωριού, κάτω από τoν Άγιo Αιμιλιανό. Το τοπίο  είναι πανέμορφο κατάμεστο από έλατα, κέδρα και σφενδάμια, ενώ η θέα στον Ερύμανθο και το Χελμό μαγεύει τον επισκέπτη. Το Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου είναι λίγο πιο παλιό από το μοναστήρι της Παναγιάς και βρίσκεται στο δρόμο προς Ολομάδες. Πρόκειται για ησυχαστήριo που καλύπτεται oλόκληρo από μια τεράστια σπηλιά που σχηματίζει τρούλο ενώ ελάχιστα τμήματά του είναι αποτέλεσμα ανθρώπινης παρέμβασης.

Στο πετρόκτιστο κτίριο του πολιτιστικού κέντρου του χωριού στεγάζεται το Λαογραφικό Μουσείο, στο οποίο μπορείτε μπορείτε να δείτε εκθέματα από την περιοχή.

Τοπικά Προϊόντα

Στο Βαλτεσινίκο μπορείτε να γευτείτε παραδοσιακά προϊόντα που παράγονται στην περιοχή όπως πολύ καλής ποιότητας γαλακτοκομικά, φέτα και μυτζήθρα, κάστανα, γλυκά του κουταλιού, μέλι ελάτης, τραχανά και άλλα χειροποίητα ζυμαρικά, παστό χοιρινό και ντόπιο κρασί.


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

Categories