Αλωνίσταινα

Το πανέμορφο ιστορικό χωριό της Αλωνίσταινας βρίσκεται σε μια πανέμορφη κοιλάδα, στη θέση του αρχαίου Ελισσόντος,  περιστοιχισμένη από το δάσος του Μαινάλου.

Πρόκειται για ένα από τα πιο ωραία χωριά της Αρκαδίας που διασχίζεται από ποτάμι, γι αυτό και θα δείτε εκεί χτισμένο τον παραδοσιακό νερόμυλο και αποτελείται από πέτρινα σπίτια και αρχοντικά. Έχει δε χαρακτηρισθεί ως διατηρητέος οικισμός. Η γαλήνη και το κάλλος της περιοχής προσελκύουν πλήθος επισκεπτών ενώ διαθέτει καλή τουριστική υποδομή.

Τι θα δείτε

Πόλος έλξης, όχι μόνο για την Αλωνίσταινα αλλά και για την ευρύτερη περιοχή αποτελεί το ελατοδάσος του Μαινάλου. Η Αλωνίσταινα λόγω της θέσης της στην καρδιά του Μαινάλου, προσφέρεται ως ιδανικό σημείο εκκίνησης για πλήθος κοντινών και μακρινών εξορμήσεων στην περιοχή.

Ξεκινώντας από το χωριό μπορείτε να ανηφορίσετε με το αυτοκίνητο προς το Χιονοδρομικό Κέντρο του Μαινάλου και από εκεί να φτάσετε στο χωριό Καρδαράς και από συνεχίσετε για το Λεβίδι και τη Βυτίνα. Μπορείτε εναλλακτικά να κατευθυνθείτε προς το Αρκουδόρεμα και το Λιμποβίσι, όπου αξίζει μια στάση στο σπίτι του Κολοκοτρώνη όπου στεγάζεται σήμερα μουσείο. Από εκεί να φτάσετε στο πανέμορφο χωριό της Ελάτης. Μια ακόμα ευχάριστη διαδρομή είναι προς τα χωριά Δαβιά και Ροεινό.

Στην κεντρική πλατεία της Αλωνίσταινας βρίσκεται ο ναός της Αγίας Παρασκευής, χτισμένος στα 1742 που παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Δίπλα στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής βρίσκεται το μνημείο και ο τάφος της μητέρας του Θ. Κολοκοτρώνη, Ζαμπίας Κωτσάκη.

Τι θα δοκιμάσετε

Η Αλωνίσταινα φημίζεται για το ελατίσιο μέλι, τη γνωστή ¨βανίλια Μαινάλου¨ με χαρακτηριστικό κεχριμπαρένιο χρώμα. Μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα καταστήματα παραδοσιακών προϊόντων της Αλωνίσταινας.

Μπορείτε ακόμα να αγοράσετε είναι γαλακτοκομικά του προϊόντα, βότανα, παραδοσιακά ζυμαρικά, λουκάνικα, κρέατα.

Στις γραφικές ταβέρνες της Αλωνίσταινας θα γευθείτε νόστιμο αρνί σούβλας, κοκορέτσι και εξαιρετικής ποιότητας παστό κρέας.


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

Categories