Μουσείο Υδροκίνησης Δημητσάνα

Το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης βρίσκεται στην τοποθεσία Κεφαλάρι Αη-Γιάννη λίγο έξω από τη Δημητσάνα. Δημιουργήθηκε το 1997 μετά από ανακαίνιση εγκαταλελειμμένων προβιομηχανικών εγκαταστάσεων, με χρηματοδότηση από το Πολιτιστικό τεχνολογικό ίδρυμα ΕΤΒΑ (πλέον Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς) και συγχρηματοδότηση από το Β΄ και Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Για τη δημιουργία του μουσείου αναστηλώθηκαν τα κτίσματα και συντηρήθηκαν οι μηχανισμοί, οι οποίοι λειτουργούν στο σύνολό τους με κινητήρια δύναμη το νερό.

Πρόκειται για έναν χώρο ενός περίπου τετραγωνικού χιλιομέτρου, μέσα στον οποίο, στην περίοδο της προβιομηχανικής εποχής, λειτουργούσε ένα μεγάλο βιοτεχνικό συγκρότημα που είχε ως κινητήρια δύναμή του το νερό της ομώνυμης πηγής, του γνωστού Κεφαλαριού του Αϊ-Γιάννη.

Το ΠΤΙ.ΕΤΒΑ αφού αvαστήλωσε τα κτίρια του συγκροτήματος αυτού και συvτήρησε τoυς μηχαvισμoύς λειτουργίας τους, έθεσε σε λειτουργία έναν μύλο που άλεθε τα δημητριακά, μια νεροτριβή που επεξεργαζόταν τα υφαντά, ένα βυρσοδεψείο που κατεργαζόταν τα δέρματα, ένα ρακοκάζανο που παρήγαγε το τσίπουρο και έναν μπαρουτόμυλο. Εκτός αυτών αναστήλωσε τα σπίτια του Μυλωνά και του Βυρσοδέψη.

 

Οι εγκαταστάσεις του μουσείου είναι οι εξής:

  • Νεροτριβή. Ξύλινη χοάνη στην οποία πέφτει νερό με πίεση, δημιουργώντας δίνη. Μέσα τοποθετούνταν μάλλινα υφάσματα για να μαλακώσουν και να αποκτήσουν την κατάλληλη υφή. Σε λειτουργική κατάσταση.
  • Αλευρόμυλος. Η δύναμη του νερού θέτει σε κίνηση δύο μυλόπετρες, οι οποίες συνθλίβουν το σιτάρι παράγοντας αλεύρι. Σε λειτουργική κατάσταση.
  • Κατοικία μυλωνά. Βρίσκεται στο ίδιο κτίριο με τον αλευρόμυλο.
  • Ρακοκάζανο. Τρεχούμενο νερό χρησιμεύει για την ψύξη του αποστακτικού σωλήνα. Σε λειτουργική κατάσταση.
  • Μπαρουτόμυλος. Το νερό θέτει σε περιστροφική κίνηση εκκεντροφόρο άξονα, ο οποίος με τη σειρά του κινεί παλινδρομικά ράβδους (κοπάνια), οι οποίες συνθλίβουν τις πρώτες ύλες του μπαρουτιού σε λεπτή σκόνη. Σε λειτουργική κατάσταση.
  • Βυρσοδεψείο. Στατικό έκθεμα όπου παρουσιάζονται όλα τα στάδια επεξεργασίας του δέρματος σε ένα παραδοσιακό βυρσοδεψείο.
  • Κατοικία βυρσοδέψη. Βρίσκεται στο ίδιο κτίριο με το βυρσοδεψείο.
  • Ερειπιώνας Βυρσοδεψείου. Παλαιό βυρσοδεψείο, το οποίο έχει μετατραπεί σε εκθεσιακό χώρο, ενώ στο υπόγειο υπάρχουν ακόμα ορισμένες εγκαταστάσεις βυρσοδεψίας.

Σε όλους τους χώρους υπάρχει πληροφοριακό υλικό για τα εκθέματα και την ιστορία τους, κυρίως σε έντυπη μορφή. Σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχει και οπτικοακουστικό υλικό με επιπλέον πληροφορίες. Στην γύρω περιοχή έχουν ανακαλυφθεί περισσότερες από 100 ερειπωμένες υδροκίνητες εγκαταστάσεις, οι οποίες αποτελούν δείγμα της έκτασης χρήσης της συγκεκριμένης τεχνολογίας. Στόχος του μουσείου είναι η ανάδειξη και διατήρηση αυτού του τμήματος της τοπικής ιστορίας.

Τηλέφωνο Μουσείο Υδροκίνησης Δημητσάνας 2795031630


Χάρτης πώς θα πάτε στο Μουσείο Υδροκίνησης Δημητσάνα


Προβολή Μουσείο Υδροκίνησης Δημητσάνα σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Categories