Σπήλαιο Κάψια

Σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από την Τρίπολη και μόλις 1.5 χλμ βόρεια του χωριού Κάψια βρίσκεται το ομώνυμο σπήλαιο. Το σπήλαιο αποτελεί τμήμα ενός συστήματος ενεργών και ανενεργών καταβοθρών, τρεις από τις οποίες βρίσκονται μπροστά από τη φυσική είσοδό του.

Ανακαλύφθηκε το 1887 από το Γάλλο αρχαιολόγος Γουσταύο Φουζέρ,  όταν έκανε ανασκαφές στην Αρχαία Μαντινεία ενώ η πρώτη εξερεύνησή του έγινε το 1892 από τους από τους Γάλλους Γκαντουλώ και Βαλίς σε συνεργασία με τον τότε νομομηχανικό Αρκαδίας Ν. Σιδερίδη.  Συγκαταλέγεται δε από τους ειδικούς στα δέκα πιο αξιόλογα σπήλαια της χώρας.

Πρόσφατα ολοκληρώθηκαν τα έργα ανάδειξης του σπηλαίου και άνοιξαν οι πύλες του για το κοινό.

Πρόκειται για ένα σπήλαιο απαράμιλλης ομορφιάς, γεμάτο περίτεχνους σταλακτίτες και σταλαγμίτες- δημιουργήματα αιώνων. Το τμήμα του σπηλαίου που είναι επισκέψιμο αποτελείται από δυο αίθουσες, την ‘’αίθουσα των θαυμασίων’ και την ‘’αίθουσα των οστών’’. Είναι συνολικής έκτασης επτά περίπου στρεμμάτων εύκολης πρόσβασης.

Η ξενάγηση δε διαρκεί περισσότερο από μισή ώρα και αξίζει πραγματικά να το επισκεφθείτε.

Το σπήλαιο είναι ανοικτό για τους επισκέπτες από τις 9:30 έως τις 17:30 τη χειμερινή περίοδο και από τις 9:30 έως τις 20:30 την καλοκαιρινή.

 

 

Categories